Hallo, bezoeker | Login | Maak een gratis account.

Briard

Briard

Beschrijving:

De briard is een hondenras dat afstamt van Franse boerderijhonden en is waarschijnlijk uit een kruising tussen barbet en beauceron voortgekomen, de briard is een rustige, langharige herder met goede proporties. Hij heeft een alert karakter. Verder zal een briard, als je met een groep wandelt, vaak heen en weer lopen om te kijken of iedereen er nog is. Dit komt waarschijnlijk omdat hij oorspronkelijk als herdershond werd gebruikt, het controleren is aangeboren.

Hij bestaat in drie kleurvariŽteiten: zwart (Frans: noir'), fauve en grijs. Een bijzonder kenmerk van de briard is dat hij aan zijn achterpoten dubbele wolfsklauwen heeft, die zo dicht mogelijk bij de bodem zijn ingeplant. Teven hebben een schofthoogte van 56 tot 64 centimeter en reuen van 62 tot 68 centimeter. Het gewicht van de reu varieert van 24 tot 36 kilogram, die van de teef van 20 tot 32 kilogram.

Oorspronkelijk werd de briard gebruikt als herdershond voor schapen. Hij kon deze ook tegen wolven beschermen (waakhond). In de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd hij in het leger gebruikt.

De briard wordt tegenwoordig voor wedstrijden gebruikt. Het is belangrijk dat hij opdrachten krijgt. Briards zijn vaak bij Agility-wedstrijden te vinden. Tevens zijn in met name Duitsland, Frankrijk en BelgiŽ en een aantal in Nederland actief in de IPO.

De briard is geen hond voor beginners.

Bron: Wikipedia