Hallo, bezoeker | Login | Maak een gratis account.

Berkshire varken

Berkshire varken

Beschrijving:

Berkshire varken

Berkshire varkens zijn het oudste Engelse varkensras, van origine gefokt in de regio Faringdon en Wantage van het graafschap Berkshire, nu Oxfordshire geheten.

Berkshire varkens zijn duidelijk herkenbaar door hun overwegend zwarte kleur, witte poten en snoet en ook een wit puntje aan hun staart.

In Engeland zijn er nog een paar honderd originele dieren verspreid over een twintigtal fokkers. “Ze worden daar vooral om esthetische redenen voor op het erf of het landgoed gekweekt en niet direct omwille van het fantastische lekkere vlees.

Aan de basis van de unieke smaak en vleeskwaliteit liggen de zeer aparte genetische eigenschappen van het Berkshire-ras dat bijvoorbeeld ervoor zorgt dat spiervezels smaller en fijner zijn, maar ook dat de textuur van de vetcellen bijna wasachtig is. ”De sappigheid en de zoete smaak van het vlees hebben te maken met de uitzonderlijke en ongewoon hoge Ph waarde van het vlees.

In wetenschappelijke studies wordt het Berkshire ras overigens geroemd om zijn fysiologische en smaaktechnische kwaliteiten. In een onderzoek in bijvoorbeeld het tijdschrift "Meat and Science" vergeleken wetenschappers alle bekende varkensrassen op basis van meetbare kwaliteitsparameters. Het Berkshire ras behaalde in maar liefst 19 van de 22 onderdelen de hoogste of beste score.

Vreten zoals een varken is als uitdrukking zeker van toepassing op het Berkshire ras gezien het feit dat de voedselopname veel hoger ligt dan bij de meeste andere soorten; dat verklaart ten dele de verkoopprijs die hoger ligt dan voor ander varkensvlees. Daarnaast werpt een Berkshire zeug slechts vijf tot zes Berkshire-biggen wat maar de helft is van een gemiddelde worp bij andere varkens. Vanaf de geboorte zie je wel dat Berkshire biggen sterker gebouwd zijn dan andere rassen.

Bron: dukeofberkshire.be