Hallo, bezoeker | Login | Maak een gratis account.

Blauwgele Ara

Blauwgele Ara

Beschrijving:

Blauwgele ara's worden ongeveer 76-86 centimeter lang en wegen tot 900-1300 gram.

Ze worden gekenmerkt door hun kleurrijke vertoning met blauw en gouden vleugels en staart en groene tip op het hoofd van de papegaai. Hun snavel is zwart en zeer krachtig en in staat om grote noten te kraken.

Ondanks dat de blauwgele ara veelal wordt gehouden door hun zeer mooie vertoning en mogelijkheid om te kunnen praten, maken de gemiddelde prijs van 1200 euro en hun grootte het tot moeilijk te houden vogels.

Ze vereisen veel meer aandacht en kennis van hun eigenaar dan bijvoorbeeld honden of katten. Ze tonen een grote intelligentie in hun gedrag en vereisen constante intellectuele stimulatie om hun nieuwsgierigheid te bevredigen. Blauwgele ara's genieten van veel aandacht, en te weinig aandacht kan leiden tot gedragsproblemen en kunnen de papegaai erg ongelukkig maken.

Ook de best verzorgde blauwgele ara zal "schreeuwen" en andere zeer luide geluiden maken. Luide geluiden en het afknagen van velerlei objecten zijn een natuurlijk onderdeel van hun gedrag en moeten worden geaccepteerd door hun eigenaar. Ze vereisen een zeer gevarieerd dieet en alleen zaad of pellets zal leiden tot gezondheidsproblemen zoals vitaminetekort of in het geval van pellets problemen met de krop.

Een voorbeeld van een goede basisvoeding voor de ara papegaai is bijvoorbeeld een duurder merk mixvoer zoals Vitakraft Amazonian speciaal voor ara-papegaaien in combinatie met een goed merk pellets en daarnaast vers fruit, groente en noten. Het komt vaak voor dat de blauwgele ara met hun eigenaar mee eet. Papegaaien zijn van oudsher herbivoren en mogen vrijwel alle groenten, fruit en noten die de mens ook eet, behalve avocado.

Het is belangrijk om de papegaai niet van te vet voer te voorzien zoals voer waarin veel zonnebloempitten of pinda's zijn verwerkt. Overigens vinden papegaaien dit erg lekker en kan zelfs leiden tot een beperkte eetverslaving van zonnebloempitten. Hele walnoten zijn een gezonde aanvulling op het voer zodat de papegaai iets te slopen heeft alleen het gevaar bestaat dat de inhoud beschimmeld is en de buitenkant bespoten en dit is schadelijk voor de gezondheid, let hier dus op.

Papegaaien vinden palmnoten vaak erg lekker en eten deze ook in hun natuurlijke leefomgeving zodat deze dagelijks per 1 of 2 toegevoegd kunnen worden aan het dagelijkse voer. Tot op heden alleen in speciaalzaken verkrijgbaar. Indien de papegaai dit niet eet is er ook palmolie beschikbaar waar enkele druppels van aan het voer toegevoegd kunnen worden. Het is zeer goed voor een papegaai en zorgt ervoor dat de veren een mooie glanzende kleur behouden.

Er zijn enkele producten die giftig zijn voor vogels en papegaaien in het bijzonder zoals kersenpitten, avocado, chocolade en cafeďne. Deze producten zijn bij kleine hoeveelheden dodelijk voor papegaaien.
In gevangenschap wordt deze papegaaisoort ook wel gekruist met andere rassen, met als doel nieuwe kruisingen voort te brengen.


Bron:Wikipedia